kokil-kalip-nedir_1.webp

Kokil Kalıp Nedir?

Kokil kalıplar çelik ya da dökme demir gibi, alüminyumun döküm sıcaklığında yapısını koruyabilen alaşımlardan üretilir. Eğer boş çıkması istenen kısımları üretmek için maça kullanılması gerekiyorsa, kalıp tasarımına ve döküm sonrasında parçanın kalıptan çıkma kolaylığına bağlı olarak yine çelik ya da kum maçaların kullanılabilir. Kum maçaların kullanılması durumunda bu döküm yönteminden bazı kaynaklarda yarı-kokil döküm (semipermanent mold casting) adıyla da karşımıza çıkabilmektedir. Kokil kalıplarda yine 4 mm den ince kesitli parçaların dökümünde hatalar görülebilir. Mekanik özellikler bakımından kum döküm yöntemine göre üstün özellikler gösterdiği bilinmelidir. Çekme payı olarak genellikle %0,8 verilir. Kokil kalıp döküm yöntemiyle; kompresör gövdeleri, hidrolik fren silindirleri, biyel kolları, daktilo parçaları, mutfak eşyaları üretilebilmektedir.

Kokil Kalıbın Faydaları Nelerdir?

Metal veya plastik malzemelerin dökümünde kullanılan bir kalıp çeşididir. Kokil kalıbının faydaları aşağıdaki gibidir;

  • Yüksek hassasiyet gerektiren parçaların üretimi için ideal bir kalıp çeşididir. Kokil kalıp ürünlerin ölçülerindeki herhangi bir sapmayı önleyerek, tutarlılığı sağlar.
  • Döküm işleminden sonra genellikle daha az işlem gerektirmesiyle üretim sürecinde zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.
  • Yüksek üretim hızı sağlayarak üretim verimliliğini artırır ve büyük miktarlarda üretim gerektiren projeler için ideal bir kalıp çeşidi olma özelliğini taşımaktadır.
  • Yüksek kaliteli son ürünler üretmek için kullanılır. Üretim sırasında malzemeye daha az stres uygulayarak, ürünlerin daha sağlam ve dayanıklı olmasını sağlar.
  • Daha az malzeme kaybı sağlayarak üretim sürecinde kullanılan malzemenin tasarruf edilmesini sağlar.

Kokil kalıpların bu avantajları, özellikle büyük üretim projeleri için idealdir ve malzeme tasarrufu, üretim verimliliği ve yüksek kaliteli ürünler sağlar. Kokil kalıp sayesinde daha sürdürülebilir bir üretim süreci gerçekleştirilir.

Kokil Kalıp Nasıl Yapılır?

İlk adım olarak döküm yapılmadan önce kalıba ön işlem yapılır. Kokil kalıbın üzerinde boya bulunuyorsa buz yöntemi veya tel fırça ile temizlenmelidir. Temizlenme işleminden sonra, kalıbı ısıtma işlemi yapılarak sıcaklığının 200 ile 300 derece arasına çıkması beklenilir. Alüminyum dökümün sıcaklığı ise 680 ile 720 derece aralığında olması gerekmektedir. Kokil kalıbın ısıtılması işleminden sonra, kalıbın boyanması için işlem yapılır. Boyama işleminin yapılması için kokil kalıbın ısınması beklenilir. Alüminyum kokil kalıbının boyanması işleminden sonra yaklaşık 15-20 dakika kadar boyanın kuruması için beklenilmesi gerekir. Çünkü yüzeyde kurumamış olan boyanın alüminyumla tepkimeye girerek döküm boşluğuna neden olacaktır. Ardından yüzeydeki boyanın kuruması durumunda kalıp üzerine hava tutulur. Kalıpta maça bulunuyorsa kalıbın içerisine yerleştirilerek kapatılır ve döküm işlemi gerçekleştirilir.

Kokil Kalıpla Üretilen Ürünler

Kokilden üretilen döküm ürünleri oldukça fazladır.

  • Mutfak eşyaları
  • Biyel kolları
  • Alüminyum daktilo
  • Kompresör gövdesi
  • Hidrolik fren silindiri